Vad symboliserar en kvalitetsförfattare?

Jag har läst en hel del bloggar och kommentarer efter det att Alexander och Alexandra Ahndoril bekräftat att de står bakom pseudonymen Lars Kepler.
Många ställer sig frågan: "och vilka är det?". Jag hade aldrig hört talas om dem tidigare och var helt ärligt tvungen att googla på deras namn.

En hade skrivit någonting i stil med att "nu kan jag köpa boken, för nu behöver jag inte oroa mig för att Melin/Läckberg ligger bakom". Ytterst märklig kommentar - precis som om boken skulle bli bättre av att någon annan skrivit den.
En annan var väldigt glad över att "det var två verkliga kvalitetsförfattare bakom pseudonymen".

Där ifrågasätter jag. Vad symboliserar en kvalitetsförfattare? Är en författare automatiskt av mer kvalité bara för att den säljer dåligt? Är all litteratur som säljer bra bara skräp?

Bonniers
och Kepler själv(a) har marknadsfört "Hypnotisören" som en unik, nyskapande och "felfri" spänningsroman. Det är den inte på långa vägar. När man dessutom läser kommentarer om den hittar man fler och fler sprickor och ologik i intrigen som andra läsare upptäckt.
"Hypnotisören" innehåller massa märkliga misstag som man förmodligen skulle ha större överseende med om hypen kring den inte varit så stor.

När jag själv läste boken fann jag det enormt ologiskt att hypnotisören själv - som bär namnet Erik Maria Bark - kunde vara döpt efter en skådespelare som inte fått sitt genombrott när Bark antas vara född.
Och jag förbannar mig själv för att jag inte reagerade på en annan sak som en uppmärksam läsare skrivit en kommentar om i DN:
Huvudpersonen Joona Linna har finskfödda föräldrar men är uppvuxen i Storstockholmsområdet (fram till elva års ålder i Märsta sedan i en annan förort). Ändå påpekas det vid flera tillfällen i boken att han talar finlandssvenska. Det är orimligt att han gör det om han är uppvuxen i Sverige.

En sådan miss, mina damer och herrar, betvivlar jag starkt att Camilla Läckberg hade gjort.

Kommentarer
Postat av: joss

Sv: Jaaa, ännu en Adlibrisälskare! Ja det är ju underbart att man KAN klicka åt sig så många exemplar utan att bli fattig på köpet. Plus att de har så stort utbud.

Ja oja, jag måste bara bestämma mig slutligt först ;)

2009-08-11 @ 21:22:45
URL: http://jossworld.blogg.se/
Postat av: Matilda

Hej! Tack för tipset om Hypnotisören. Läsa den tänker jag göra ändå så klart. Behöver väl dock inte springa till bokhandeln och köpa den direkt, om stilen mest liknar en Beck-film =).



Ha det bra!

2009-08-12 @ 11:46:24
URL: http://veramatilda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0