Sex & the city för 11-åringar???

Är det bara jag, eller brukar ni också läsa saker i tidningarna som ni är övertygade om är ett skämt?

Igår tillbringade jag mycket tid på pendeltåget (det var enorma förseningar hela förmiddagen, så både min resa till Stockholms central och hem drog ut rejält på tiden). När jag åker tåg tar jag alltid ett exemplar av gratistidningen Metro. Jag tycker att den är trevlig. Roliga små horoskop, den underbara serien Elvis och så är det korta små notiser om världshändelser och lite annat.

Igår morse när jag slår upp mitt exemplar så slogs jag av en artikel som fick mig att vrida mig av obehag. Täby kommun annorordnar ett sommarläger för flickor i åldern 11-13 år med temat Sex & the city "men utan sexet".
Enligt broschyren ska flickorna få besöka designers, NK, gå på spa, göra färganalys och dricka latte varje dag.

Jag nästan slog mig för kinderna där i tågvagnen och höll högt på att utbrista Janice-i-Vänner-vrålet: OH...MY...GOD!

Jag är nästan sjukligt nyfiken på hur man resonerade på Täby kommun när man satte ihop detta sommarläger. Vi har redan problem i Sverige med att unga flickor i åldrarna 15-20 identifierar sig med karaktärerna i denna serie och tror på fullt allvar att det är helt normalt att ha väskor från Louis Vuitton för 40 000 kronor över axeln, att man inte klarar av att andas frisk luft utan att äga fyrtio par skor designade av Manolo Blahnik (som inte ens går att köpa i svenska affärer) och jeans ska vara i märket Dolce & Gabbana.

Sex & the city var en fiktiv underhållningsserie och inte ett dugg verklighetsbaserad. Producenterna för wake-up-and-smell-the-coffee-programmet "Lyxfällan" måste dock gnugga sina händer nu. För vi kommer så småningom att ha en hel generation tjejer med katastrofala betalningsanmärkningar och påhälsningar från Kronofogden. De flesta flickor som har Sex & the city-karaktärerna som förebilder är inte miljonärer. Och det är just det man måste vara om man ska kunna leva efter dessa normer.

NK och caffelatte?
1. Lär barnen hur de blir ekonomiska istället. Lär dem att allt kostar. Förbered dem på framtida sommarjobb, studieskulder och uppmuntra dem istället till att plugga ordentligt. Lär dem att läsa! Majoriteten av de små Sex & the city-wannabeesen är analfabeter.
2. Barn ska inte dricka kaffe. Punkt slut.

Det mest sorgliga och beklagliga i hela denna bisarra historia är att det är vuxna - och röstberättigade - människor som har kläckt denna idé från början.
Dessa "vuxna" människor behöver sig en rejäl realitycheck och ska bevisligen inte alls planera in aktiviteter för små flickor.



Kommentarer
Postat av: Therese

OH MY GOD! Jags kulle aaaalrig skicka mina barn dit! Ve och fasa alltså!

2009-05-15 @ 18:20:36
Postat av: anna-clara

Bravo!

This is a quite inteligent and important post.

I rather say I like to watch Sex & the City, inspite all my clothings are casual, old and with no labels. :)

But I believe that there are girls that see the show like role models. They want to be Barbies at the age of 5 and Samanthas at 12, and the parents think that is normal. Brrrrrr!!

What I didn´t knew was that this dicease has reached Sweden... well, I say OH MY GOD too!!!

2009-12-22 @ 23:22:32
URL: http://www.foziber.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0