Brudöverlämningen - svenska kyrkans viktigaste fråga?

Finns det inga problem så kan man ju alltid skapa dem. Som i frågan om brudöverlämning. Ingen har väl någonsin tidigare reflekterat över att den på något sätt skulle vara kvinnofientlig förrän den dagen svenska kyrkan gjorde den till det.
Den kvinnliga prästen Annika Borg skriver i DN om att "frågan är central för kyrkan och djupt symbolisk".

Har svenska kyrkan verkligen inga viktigare frågor att ägna sig åt än hurvida en brud, 2010, ska föras fram till altaret av sin pappa eller inte?!

Tydligen är det så att brudöverlämningen för en miljard år sedan innebar kvinnans myndighet lämnades över från fadern till mannen. Det ska tilläggas att det här också var på den tiden då brudarna var oskulder när de gifte sig. Innebörden idag är en annan. Förhoppningsvis gifter man sig bara en gång i livet och då borde man rimligtvis få välja själv hur man vill ha sin vigsel, utan att kvinnliga präster fördömer dessa val.

Personligen tycker jag att vigslar där bruden och brudgummen gemensamt går in i kyrkan tar udden av magin. Det är ju inte meningen att brudgummen ska se sin brud innan vigseln. Om hon sedan väljer att gå ner altargången ensam eller med sin stolta pappa vid sin sida har mindre betydelse.

Det viktigaste är att brudparen själva får välja. Jag skulle bli hysteriskt förbannad om en kvinnlig präst lade sig i hur jag skulle ha min bröllopsdag. Det har inte hon med att göra.
Tack och lov har vi inte kvinnliga präster inom katolska kyrkan. Vi har tillräckliga problem med de manliga vi har.

Ironiskt nog har kronprinsessparet önskat brudöverlämning (DN). Där har det ju ingenting att göra med huvrida den blivande brudan underkastar sig vare sig sin pappa eller blivande man.
Men självklart måste man kritisera kronprinsessparet för denna önskan. Brudöverlämning är inte tradition i den stela och opersonliga svenska kyrkan, och när då kronprinsessparet tänker lite utanför ramarna blir det ramaskri.

Å ena sidan får kungahuset kritik för att de är för traditionsbundna i vissa frågor men när de väljer att göra någonting otraditionellt så får de på fingrarna för det.

Svenskarna är ett svårt folk att tillfredsställa.



Kommentarer
Postat av: Betty

TOPPEN!! Du har helt rätt.

Den där prästen är kränkande tycker jag. Hon måste förstå själv att kronprincessan inte väljer denna sed med den gamla innebörden utan med en modern tolkning.

Vilken oartig Besserwisser den där damen är.

2010-04-22 @ 20:36:45
Postat av: Maria

Tack, för din kommentar, Betty! Du har så rätt i att Annika Borg är oartig. Dessutom verkar hon vara helt besatt att denna fråga.

2010-04-22 @ 22:00:49
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Carolina

En rättelse; Frågan om brudöverlämnling är inget nytt. Annika Borg är en av MÅNGA kvinnliga OCH manliga präster samt övriga kyrkoarbetare som tycker brudöverlämnling är förlegat. Det har inget med att man är kvinnlig präst.

2010-04-22 @ 23:32:38
Postat av: Carolina

En rättelse; Frågan om brudöverlämnling är inget nytt. Annika Borg är en av MÅNGA kvinnliga OCH manliga präster samt övriga kyrkoarbetare som tycker brudöverlämnling är förlegat. Det har inget med att man är kvinnlig präst.

2010-04-22 @ 23:36:18
Postat av: Maria

En rättelse: Det är ingen ny diskussion, men lik förbannat ska Annika Borg hålla sin stora käft stängd.

2010-04-23 @ 06:19:10
URL: http://princessjinx.blogg.se/
Postat av: Hohoho

Ja vilken skarp analys! Visst är det konstigt ut att "svenska folket" tycker att kungafamiljen är både för traditionell och för modern på samma gång.



Det är lika konstigt som att "mina vänner" tycker att mina baggy jeans är snygga och att de är fula. De är svåra att tillfredsställa, mina vänner.



Det kan ju bero på att en del är hårdrockare, och en del är hiphopare, men ändå, visst är det konstigt!

2010-04-25 @ 11:33:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0