Modigt och rakryggat, Sjöberg!

Att läsa självbiografier är ofta ganska ointressant eftersom personerna i fråga inte så sällan förskönar bilden av sig själva samt väljer ut ett fåtal händelser ur livet som de vill att läsaren ska ta del av.

Sin vana trogen gör Patrik Sjöberg precis tvärtom.

Han försöker inte alls försköna bilden av sin person i sin omtalade biografi "Det du inte såg" (skriven tillsammans med Markus Lutteman) utan ger oss istället en ärlig och rakryggad berättelse främst om hans liv som idrottsman. Sjöberg kommenterar rubriker han fått genom åren och vi får ta del av hans version av saken. Det är väl ingen större överraskning att kvällspressen ibland förstorar upp saker för att sälja lösnummer men inte en enda gång kommer Sjöberg med löjliga bortförklaringar.

Även om "Det du inte såg" är en ovanligt naken och öppen bok ska man inte inbilla sig för ett ögonblick att man blir inbjuden till Patrik Sjöbergs innersta. Det är han alldeles för smart för. Han berättar om valda delar av sitt liv (dem som faktiskt kan vara till intresse för oss) utan att för en sekund släppa på sin intrigitet. Det är oerhört skickligt gjort.

Det är enormt intressant att läsa om hans karriär, om tävlingarna han deltog i, om medaljerna han vann samt det oförglömliga världsrekordet.

Oavsett hur man har sett på Patrik Sjöberg tidigare så är det omöjligt att inte bli berörd när man läser om hans liv. Även om jag personligen alltid har beundrat honom för hans prestationer och aldrig har haft problem med hans "arroganta attityd" utan tvärtom tyckt att den varit lite uppfriskande i det politiskt korrekta Idrottssverige, så har jag en annan förståelse för honom nu.

"Döm aldrig en man förrän du gått en mil i hans skor".

Boken har uppmärksammats väldigt mycket i media och därför är det ingen spoiler att berätta att Sjöberg skriver om de sexuella övergrepp han utsattes för av sin tränare/styvfar som barn. Men den personen är långt ifrån den enda boven i dramat.
Jag blir oerhört illa berörd när jag läser om hur nonchalanta Sjöbergs lärare i skolan var och ointresset från hans biologiska pappa. Illa berörd mest på grund av att det inte är en unik historia utan tyvärr vanligt förekommande.

"Det du inte såg" är dock inte bara en mörk beskrivning av tragiska händelser utan stundtals också mycket underhållande. Man får glädjas med Sjöberg också. Inte bara över framgångarna han gjorde inom idrotten utan också när han själv blev pappa.

"Det du inte såg" är en viktig bok. Att kunna hoppa 242 cm är beundransvärt. Att våga berätta om traumatiska händelser är förbaskat modigt.

BETYG: 4 av 5

Det du inte såg
Bild lånad av Adlibris. Finns även som ljudbok.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0