Tryffeltårta med choklad och saffran
Till julafton gjorde jag en tryffeltårta med choklad och saffran som passar lika bra till påsk (vilket det är snart). Man kan även göra tryffeln utan saffran - då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt. Tårtan är väldigt mäktig och bör avnjutas i små bitar.
INGREDIENSER:
Botten:
100 gram smör
200 gram mörk choklad
2 dl strösocker
4 ägg
Tryffel:
½ kuvert saffran
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
Garnering:
cirka 75 gram mörk choklad
40 gram valnötter
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Bryt den mörka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt har smält.
3. Vispa i socker i chokladblandningen och därefter äggen, ett i taget tills allting är jämnt blandat.
4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt kallna.
5. Tryffeln: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka den vita chokladen i bitar och låt den smälta i den varma grädden. Låt svalna något och häll sedan smeten över chokladbotten och låt stelna.
6. Garnera slutligen tårtan med valnötter doppade i smält choklad.
Tårtan kan göras dagen innan servering och går även bra att frysa.