Skicklig deckardebut

Jag älskar debutanter! Man märker så väl att de noggrant har jobbat med varenda ord i texten, tänkt igenom intrigen ordentligt, kritiskt granskat sin text för att slutligen leverera sin skapelse till läsaren.
Den senaste debutanten jag har läst är Ida Axelsson och hennes kriminalroman "Svart skugga".
 
För att sammanfatta boken kort och gott skulle jag vilja beskriva den som "annorlunda". Axelsson har på flera sätt en ett tänkt utanför ramarna på hur en deckare "ska vara". Den går långt utanför mallen på mainstream-deckarna som ges ut på löpande band i Sverige (tyvärr ofta av kvinnliga författare).
Axelsson har modet att vara mörk och dyster och väver så skickligt ihop flera intriger. Man är inte bara nyfiken på upplösningen av mordet i boken utan av många andra sidohistorier.
 
Boken tar sin början när den hemlösa Damir hittar skådespelerskan Katarina Johansson död ovanför terrasstrapporna i Helsingborg. Polisen som anländer till platsen och ska utreda fallet är Damirs barndomsvän Linn Wide.
Mer än så ska jag inte berätta. Men därifrån kan man inte lägga ifrån sig boken.
 
Jag blir väldigt berörd av den sociala utsattheten som har en central roll i boken. Texten är rå och naken. Kanske ägnar Axelsson lite väl mycket text på detaljer men det är egentligen ingenting som stör handlingen. Tvärtom finns det flera "etablerade" deckarförfattare som jag skulle rekommendera att läsa "Svart skugga". Jag ser redan fram emot nästa bok om Linn Wide.
 
BETYG: 4 av 5
 
Svart skugga
Bild lånad av adlibris (bokia, bokus)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0